hits

november 2014

Vil du jobbe som artist og/eller låtskriver?

Tenkte jeg skulle fortelle litt om min vei inn i musikk bransjen og dele noen råd med andre der ute med samme lidenskap.

Jeg begynte synge da jeg var 3 og skrive dikt da jeg var 7. De neste årene handlet det mest om sang og skuespill for meg, men da jeg var 15 og hadde skrevet låter noen år, var jeg i studio og bestemte meg for å følge denne drømmen. Jeg fikk meg management, men slapp ikke min første single før jeg var 23 (!), så tålmodighet er noe man bør smøre seg med i denne bransjen.

I tenårene utviklet jeg meg mye som låtskriver. Jeg var ektremt opptatt av språket mitt og det ble litt for innviklet til tider. Det er greit som poet, men vanskelig å nå ut til folk gjennom musikk hvis det blir for avansert. Uansett har dette gjort meg til en bedre låtskriver i dag, selv om jeg jobber på en helt annen måte. Og jeg elsker å skrive både til meg selv og andre.

 

Her er noen tips til deg, som kanskje vil hive deg ut i denne bransjen:

* Skriv mange låter. Øvelse gjør mester og du skaper ditt eget språk. Veldig viktig.

* Få deg en liten studio setup hjemme. Bruk garageband og kjøp deg litt utstyr så du kan ta opp idéer og låter.

* Ta noen tips av låtskriver coach Ralph Murphy (google). Jeg har vært så heldig å få jobbe direkte med dette geniet.

* Samarbeid med noen, kanskje en produsent eller en venn som du kan skrive sammen med.

* Hør på aktuell musikk. Legg merke til hva som treffer deg og spør deg selv hvorfor.

* Få deg management og ta kontakt med Tono, Musikernes fellesorganisasjon etc. for veiledning.

* Når du har en liten pakke med låter, en vision og konkrete tanker rundt hva du vil, kan du ta kontakt med plateselskapene.

* IKKE gjør dette hvis du ikke elsker det. Vær forberedt på at det er en tøff bransje og du må ha tykk hud.

* Ikke kopiér andre, med mindre du gjør det i en øvingsprosess. Vær original (men også naturlig).Håper noe av dette var til hjelp for drømmerne der ute. :)

HER kan du høre debut ep'n min "Thirst" og bli bedre kjent med meg som artist. Jeg skrev disse 5 låtene i sommer og slapp dem i september. :)

Der sprakk jeg

Ok det var digg! Endelig har jeg fått frem litt julepynt. Nå har jeg vært tålmodig. Dette er den mest inntrykksfulle tiden av året og det er jeg ikke alene om å føle. Vi kan forsvinne inn i det uskyldige barnesinnet, som er pakket vekk resten av året. Det er tid for å ikke tenke, men bare være. Men det er også mange som går og gruer seg til denne høytiden. Det kan være fordi alkohol skaper monstre og det ikke finnes et trygt sted å gjemme seg. Eller kanskje man er alene i julen og ser alt fra et perspektiv som gjør at ensomheten vokser seg større og vondere enn noengang. Julen er ikke noe godt for alle, men jeg vil allikevel holde fast ved det gode og dele det med deg. Når jeg ser på disse bildene av stuebordet mitt, ser jeg familien min, jeg hører sølvguttene, jeg kjenner lukt av ribbe og klementiner, og jeg kjenner en sinnsro som ikke finnes i meg ellers. Tenk at jeg kan gå og glede meg sånn til noe som bare er en følelse. For det er jo egentlig bare dét det er. Jeg tapper inn på gamle, gode minner. Og jeg er stolt av at vi er blitt så flinke til å sette fokus rundt de som ikke har slike gode minner. Vi er flinkere til å bidra til å skape nye minner og ta vare på de som trenger å bli sett.


Kanskje jeg kan bruke høytidene som inspirasjon til å skape små tradisjoner ellers i livet også, når jeg får egen familie. Jeg vil ha mer godfølelse i hverdagen. Det er iallefall fint å tenke på at jeg kan skape slike settinger for mine egne barn en dag, slik at de kan hente frem gode minner slik jeg gjør nå.

Big spender

Jeg er oppvokst i en familie som har veldig respekt for penger, og hvor det å unne seg noe ekstra fint, ikke er noe man gjør for ofte. Jeg er glad for at jeg har fått denne respekten inn med morsmelken, men samtidig er det nye tider nå. Den lille familien vår har det ikke så tøft som på 80-tallet. Økonomien trenger ikke kollapse, selv om man kanskje velger å bruke noen tusenlapper på sko. Det har jeg aldri gjort, men det har jeg lyst til å gjøre. Jeg har vært den som kjefter litt på vennene mine når de bruker flere laken på vesker eller jakker, men det er vel egentlig bare fordi jeg har lyst til å gjøre det selv, men aldri hatt samvittighet til det. Jeg nevnte for litt siden at jeg ønsker meg et klesskap med preg av kvalitet over kvantitet. Jeg skjønner at dette er et kinkig tema fordi det er såpass overfladisk, men jeg tar det opp fordi det er noe veldig mange moderne kvinner (og menn) har et forhold til. Hva tenker dere om å bruke sinnsyke beløp på klær og tilbehør? 

Hvordan man kler seg sier jo ofte mye om hvem man er som person. Jeg tror det er viktigere for oss enn vi er bevisst på, og det avslører kanskje mer om oss en vi er klar over. Det jeg liker best med klær og styling, er at man kan velge selv hva man vil representere. Du kan "kle deg ut" som ditt alter ego, eller som en bedre versjon av deg selv og det kan være inspirerende. Eller du kan bruke klær for å promotere et budskap. Da jeg jobbet med økonomisk kriminalitet ville jeg bruke dress på jobb. Jeg var i en bransje som var preget av menn med mye autoritet og i kombinasjon med at mange kanskje har sett meg synge på tv, var det viktig for meg å vise at dette er en annen rolle, en annen side av meg (jeg har faktisk flere) og den tar jeg også dønn seriøst. Jeg følte at et formelt antrekk hjalp meg å sende ut de riktige signalene, allerede før man har satt igang en dialog. 

På torsdag var jeg på åpningen av den nye Marc Jacobs butikken i Hegdehaugsveien, arrangert av Blast Pr. Den var så nydelig og jeg har aldri kost meg så mye på en butikkåpning før. Alt av godtfolk som finnes i denne byen var på plass, DJ Cake spilte og vi fikk noe godt i glasset mens vi tittet på vesker, sko og smykker. Merker at jeg er litt nyforelsket i Marc Jacobs nå. <3

(Blast Pr)

(Blast Pr)

(Blast Pr)(Blast Pr)

Kanskje man bør gi seg selv et løfte om at hver gang man unner seg noe fint, bør man gi 10% av beløpet til veldedighet i tillegg? Jeg vet ikke, men hvis jeg skal bli en big spender trenger jeg noe som hjelper meg å sove om natta. :)

Diamanter

"Pressure makes diamonds"

Jeg hørte dette sitatet i stad og skrev det ned med en gang. Jeg elsker når naturen reflekterer det samme som vi opplever i dagliglivet på et personlig plan. Og jeg er jo over gjennomsnittet glad i å se småpoetiske sammenhenger i alt, fordi jeg er låtskriver. Men det er en fin og motiverende metafor. Press gjør at man jobber hardere, man får et ekstra gir og det man leverer blir da sterkere. Jeg tror negativ energi kan kanaliseres til noe positivt hvis vi er mer oppmerksomme på hvordan vi ser ting, og bevisste på hva vi ønsker å gjøre. Og dette utsagnet snakker til oss som mennesker. Vi blir sterkere ved å gå igjennom tøffe ting. I dag tør jeg ikke engang tenke på hvem jeg hadde vært, hvis jeg ikke hadde hatt de nedturene jeg har sloss meg gjennom. Og jeg er stolt av at jeg bruker min egen erfaring til å være en lojal og støttende venn, datter og søster. Apropos diamanter. Jeg har aldri eid en diamant. Det må jeg sørge for å gjøre i løpet av livet. :)

Novemberness

Jeg er så klar for jul og at 2015 skal sette igang. 2014 har vært et helt fantastisk år, men nå har jeg bare eksamener igjen og dette mørket gjør at jeg vil trøste meg med julelys og den gode stemningen der. Jeg har lyst å bake, pynte her, krype under et teppe med gløgg i koppen og få opp treet. I 2012 hadde jeg juletreet oppe hele året. Det er galskap, jeg vet. De siste dagene har jeg sittet litt i hjemmestudio. Tror jeg må få en bedre rutine på å lage tracks, og så skrive til flere av de en annen dag. Jeg blir så utslitt av å knote med produksjoner og skrive noe på det samme kveld. Thomas har lovet å komme innom en dag å installere litt nye lyder, så jeg kan bli nyinspirert til å lage noe kult.

I kveld skal jeg sjekke ut det nye stedet Brooklyn Inc som folk snakker så høyt om og så blir det kanskje en liten tur på Natt & Dag festen.